vrijdag 18 november 2011

NACHTOPNAMEN OUD MIJNTERREIN EISDEN 2011

Eerste praktische oefening met nachtopnamen . Gemaakt op een late donderdagavond in november  op verlaten mijnterrein in Eisden / Maasmechelen waar twee schachtbokken staan als relicten uit een boeiend industrieel verleden . De mijnindustrie in Belgisch Limburg was een economische motor   gedurende decennia. De bokken   staan   nu , deels  ontmanteld,  en verlaten in een weids landschap , stille mastodonten als onverzettelijke getuigen van  een voltooid verleden tijd...

Opnames  zijn gemaakt met 25  tot 30 seconden belichting , F4.5 op een 17 mm  Canon groothoek  op een 5D MkII . Kelvin   handmatig op 2500 gezet , daardoor zijn de kleurenbeelden   redelijk "kleurecht" .


Schachtbokken met hun respectieve losvloeren. Schachtbok I (17), boven de z.g. Puits de la Reine, naar het bezoek van koningin Elizabeth ter plaatse in 1922, was in 1921 volledig klaar; hij is 45 m hoog en het schachtwiel bevindt zich op 34,5 m hoogte. De losvloerinstallatie rond de schacht wordt uitgebouwd vanaf eind 1922. Schachtbok II (18) dateert van 1926. In tegenstelling tot de metalen schachtbokken van de andere Belgische zetels zijn deze van Eisden opgetrokken in beton; het gebruik van beton liet een fijnere bouwstructuur toe en was goedkoper, maar star en niet aanpasbaar bij verzakkingen, zoals in de loop der jaren bleek. Elke schachtbok is voorzien van twee boven elkaar gelegen losvloeren; betonskeletten waartussen metalen structuren, waaraan de gofplaten wanden zijn bevestigd.
Een netwerk van paserellen verbinden de losvloeren met elkaar en met de kolenwasserij. Deze passerellen zijn thans allemaal verdwenen.

BRON  : BELGISCHE DIENST VOOR INDUSTRIEEL ERFGOED 

2 opmerkingen:

  1. Wat een fantastische opnamen allemaal, juist omdat ze bij nacht gemaakt zijn. De lege gebouwen krijgen daardoor iets onwerkelijks.

    BeantwoordenVerwijderen